Mijn liefde voor de natuur is de volgers van deze blog waarschijnlijk zo langzamerhand wel bekend :-), maar ook zonder wandelen of reizen kan ik op de vierkante meter enorm genieten van alles wat groeit. Het is toch een wonder, wat er allemaal opgeslagen zit in een klein zaadje. Dat dat kan uitgroeien tot een plant waar we uit de zaden olie kunnen persen, dat er een fruitboom kan ontstaan of een beuk of eik, waar allemaal dingen aan groeien waar wij ons mee voeden.
De corona crisis was voor mij hét moment om, aangezien de kans groot was dat de theaters wel even dicht zouden blijven, de al heel lang gekoesterde wens kon vervullen om meer te leren over het gezond verbouwen van groente en fruit, met behoud en verbetering van de bodem. Onze aarde bestaat zo’n 4.5 miljard jaar, en die tijd is er nodig geweest om een vruchtbare laag te maken, waar wij allemaal van leven. Onvoorstelbaar toch, dat de grond onder onze (Nederlandse) voeten bestaat uit minuscule deeltjes geërodeerde steen en de resten van alles wat er ooit op gegroeid is, en vergaan is. En daar wilde ik over gaan leren, in een cursus.
Zoekend op het internet kwam ik bij allerlei moestuincursusssen, de een nog mooier dan de ander, maar eentje sprong eruit en dat was de Warmonderhof. 1 dag per week les, twee jaar lang! Dat was haalbaar dacht ik. O, en ook stage lopen: leuk! 2 dagen per week, 40 weken lang: moet te doen zijn. Het bleek een officiële MBO opleiding te zijn ( grappig voor mij, die HBO gedaan heeft, om daarná MBO te doen).
September 2020 reed ik naar Dronten, om daar mijn klas van 25 medestudenten te ontmoeten. Mensen met een heel diverse achtergrond, van alle leeftijden. Een econoom, een vroedvrouw, zoon van een boer, ambtenaar, zangeres enzovoort enzovoort. De oudste was 62!
Al gauw bleek dat het niet zomaar een opleiding was, maar de enige officiële biologisch dynamische MBO opleiding van Nederland, dat wel MBO heette maar waar in 1 dag evenveel informatie over ons heen werd gestort als anders in 2 weken les te leren was. Je had een week nodig om dit te begrijpen, je erin te verdiepen, te bevatten en een plek te geven. Scheikunde, geologie, veeteelt, fruitteelt, groenteteelt, ecologie, bloementeelt, plantgezondheid, ondernemen, management en ga zo maar door!
Ik begon stage te lopen bij de Fruittuin van West, een biodynamische (BD) fruitpluktuin, compleet met koeien, kippen, varkens, ganzen en bijen. Met een groentepluktuin die daar ook gevestigd was, een zorgboerderij, winkel, stageplek, waar cursussen gegeven worden en plek was voor cultuur.
Ik ben nog nooit van mijn leven zo moe geweest als daar op de eerste dag! Eerst 13 km fietsen vanuit Amsterdam zuid, dan 8 uur buiten werken, en terugfietsen. En dat was nog in de zomer. Stel je voor dat je als 58 jarige om 7 uur wegfietst, in het donker, vervolgens de pelletkachel vult, koeien voedert ( emmers van 25 kilo tillen), bomen snoeit bij 5 graden, urenlang, bomen plant, kuilen graaft kortom keihard werkt, en dan nog terugfietst in het donker! Om vervolgens eerst 3 eetlepels pindakaas naar binnen te werken om wat energie te krijgen om überhaupt te kunnen eten! De rest van de avond tollen alle indrukken door je hoofd.
Kortom: een heel andere tak van sport. Theater, tv, film is knallen in korte tijd, met duidelijk begin en eind. Als je op een dag in de tuin een lijst van 50 taken hebt, is die lijst na een dag van keihard werken nog steeds een lijst van …. 50 taken, alleen nieuwe!
Naast de Fruittuin van West heb ik ook stage gelopen op de pluktuin Land en Boschzigt in ’s Graveland, en in Bemmel bij Doornik natuurakkers, beide bij zeer inspirerende en bevlogen mensen waar ik heel veel respect voor heb.
Naast les krijgen en stage lopen heb ik met veel plezier een deel van mijn andere vak kunnen gebruiken om de biobeurs van 2021 en 2022 te presenteren, en gesprekken te voeren met boeren, politici, ondernemers en andere experts op het gebied van biologische landbouw.
In januari 2023 ben ik weer te vinden in de Brabanthallen, deze keer live (jippie) en verder ben ik aan het onderzoeken wat ik met al die kennis kan doen. Op mijn leeftijd is 5 dagen werken op een boerderij, gecombineerd met zingen, presenteren én wandelen is echt te veel, moet ik helaas bekennen, maar ik vind het super interessant om hier en eventueel op andere plaatsen te vertellen over wat ik geleerd heb en mensen te verbinden. Hoe? Geen idee nog! Maar het is een heel spannend proces!!!!